Jur.kand. Lars-Nila Lasko

 

Samepolitisk Blogg

Gudrun Schyman och muslimska talibanerna

Det var under Vänsterpartiets kongress 2002 som partiledaren Gudrun Schyman i sitt tal sade att svenska män är talibaner.

Samepolitisk Blogg

Lars Jon Allas och muslimska IS

Gudrun Schyman har blivit ihågkommer för sitt Talibantal. Risken är nu att Sametingspolitikern Lars Jon Allas blir ihågkommen för sitt IS-Twitter?

Sametingspolitikern Lars Jon Allas jämför nu turister i Sameland med IS. Han  twittrar ”Dom uppträder som IS, lever med att terrorisera … och kommer från alla håll i världen…Det finns ingen skilnad mellan dem som terroriserar. All terrorism går ut på att skrämma bort dom som är på sin hemorten på flykt, för att sedan ta över till sig och sina intressen. Hur ska vi få bort terrorism från vårt område, för det finns anhängare till terrorism även bland oss, som i övriga världen.

Samepolitisk Blogg

Politikers populistiska tal

Det är ganska vanligt vid populistisk argumentation att ta upp egenskaper hos någon när dessa egenskaper inte har med saken att göra. Men, ibland kan den populistiska argumentationen bli lite väl överdriven.

Samepolitisk Blogg

Populistiska tal som slår fel

Det är förvånande att politiker som Schyman och Allas använder sig av uppenbarlig överdriven argument som inte har med saken att göra i sina politiska budskap. Det gör att förtroende för dessa politiker och de partier de företräder skadas. Å andra sidan har dessa båda politikers argumentation skapat uppseende och debatt. Det är kanske det politiker vill?

Samepolitisk Blogg

Reglerad turism?

Men, Sametingspolitikern Lars Jon Allas har rätt när det gäller den fria turismen. Staten har reglerat alla möjliga förbud för vanliga samer i fjällvärlden. Fiske i traditionella samiska vatten är kraftigt begränsad. Jakt för samer i sitt hemområde är kraftigt reglerad. Samer får inte behålla sina förfäders boplats i Sameland för att nämna några exempel. Om man ska begränsa samers tillgång till Sameland bör man kanske också begränsa icke-samers tillgång till samernas marker?

Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg

Om Gudrun Schymans talibantal kan du läsa här.

Om Lars Jon Allas IS-Twitter kan du läsa här.

 

 

Är du intresserad av samisk historia? Se i så fall dagens samehistoriska inlägg!

Samepolitisk Blogg

Politik är alldeles för viktigt för att läggas i händerna på politiker

Özz Nûjen

 

”Politics is the art of looking for trouble, finding it whether it exists or not, diagnosing it incorrectly, and applying the wrong remedy.”

Ernest Benn

 

 

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan