Jur.kand. Lars-Nila Lasko

Ökade samepolitiska konkurens för Pitesamiskan

Sedan i dag står Pitesamiskan i en ny samepolitisk situation. Sedan i dag öppnar en ny samepolitisk konkurrens  om initiativ för Pitesamisakan!

Samepolitisk Blogg

Under en natt förändrades konkurrenssituationen för Pitesamiskan

I går kväll bestämde sig den Pitesamiska storpolitikern Mona Person, Sametingspartiet Jakt- och Fiskesamerna, att ändra kurs.

Samepolitisk Blogg

Avgår i protest mot Lulesamisk politiker

Sametingspartiet Jakt- och fiskesamernas ledamöter i Sameingets presidium, Daniel Holst och Pitesamen Mona Persson, beslutade i går att lämna sina uppdrag i Sametingets presidium. Anledningen är att de saknar förtroende för Sametingets ordförande Lulesamen Paulus Kuoljok.

Samepolitisk Blogg

Anledning till avgång

Pitesamen Mona Perssons parti hade nämligen begärt ett extra plenum och Sametingets presidieordförande beslutade, liksom många tidigare presidieordföranden, att det blir bara en extra dag. Grund för detta är huvudsakligen budgetmässigt. Det finns helt enkelt inte pengar över till en extra plenumsvecka. I tillägg kan Sametingets ordförande alltid hänvisa till en förordning om att myndighetschefer skall handla ekonomiska ansvarsfullt.

Samepolitisk Blogg

Avgångelsens betydelse för pitesamiskan?

I dag har Sametingspartiet Guovssonasti med Sametingets språknämnds ordförande Lars Miguel Utsis från norra Arjeplog i spetsen fullständigt tagit över alla initiativ i Sametinget för Pitesamiskan. Sametingspartiet Guovssonásti och Lars Miguel Utsi har till och med genomdrivit att Pitesamiskan skall vara ett eget officiellt samiskt språk.

Lars Miguel Utsi är huvudmotståndare till den Pitesamiska  Sametingspolitikern Mona Persson i Pitesamiskt område.

Sametingspolitikern Mona Persson har under ett många år hävdat att hon inte kan föreslå, delta i debatt, diskussioner eller delta aktivt i samepolitiska frågor eftersom hon skall vara neutral som Sametingets ordförande. Det ska nämnas att andra Sametingsordföranden har haft en annan samepolitisk uppfattning.

Samepolitisk Blogg

Ny Pitesamisk era

I och med att Sametingspolitikern Mona Persson avsägelse av presidieordförandepost har hon nu fritt spelrum att agera samepolitiskt fritt för Pitesamiskan. Hon kommer säkerligen att påläggas uppdrag från Sametingspartiet Jakt- och Fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson att komma med åtgärder för Pitesamiskan. Sametingspartiet Jakt- och Fiskesamernas beslutsprocedur är tämligen känt vid det här laget. Sametingspartiet Jakt- och Fiskesamerna håller nämligen på sedan förra valet att förlora terräng i Arjeplog. Så för Pitesamer har en ny Samepolitisk era inletts!

 

Kan hon leverera Pitesamiskt?

År 2018 blir intressant om den Pitesamiska Sametingsledamoten Mona Person kan leverera resultat. Om ja så ökar hennes samepolitiska möjligheter. Om nej så förlorar hon mer möjligheter än vad hon själv tror?

 

Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg

Politik är alldeles för viktigt för att läggas i händerna på politiker

Özz Nûjen

 

”Politics is the art of looking for trouble, finding it whether it exists or not, diagnosing it incorrectly, and applying the wrong remedy.”

Ernest Benn

 

 

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan