Jur.kand. Lars-Nila Lasko
Från romantik till urfolksbluff

Samer omnämns i olika podcast från en romantiserad synvinkel till urfolksbluff, som det påstods i en nynazistisk podd för några månader sedan ”Att det samiska folket är en bluff uppbyggt på en generöst bidragsregler…

Samepolitisk Blogg
Samepolitiska poddar

Samiska podcast är det däremot ovanligt med. Än mer ovanligt är det med Samepolitiska poddar.

Sametingspolitikern Oscar Sedholm släppte för några år sedan ett avsnitt i Samisk Crash Course PODCAST. Därefter har det varit tyst intill nyligen.

Samepolitisk Blogg
Ny samepolitisk podcast

Beaska Niillas och Áslat Holmberg har startat en helt ny samepolitisk podcast med namnet  ”SuperSápmi”. Första avsnittet sändes för två veckor sedan och det senaste i dag den 5:e januari 2018. Därefter har det nu utlovats ett nytt avsnitt varje månad.

Eftersom Beaska Niillas och Áslat Holmberg är samepolitiker skulle man kunna tro att deras podd handlar om samisk partipolitik. Intressant nog har de, i stället för partipolitisk, haft en samisk syn på samepolitiska frågor. Någon skulle kanske kalla det för en samisk nationalistisk syn på samepolitiska frågor?

Hittills har de behandlat ämnen som kolonisation av sameland, dekolonisation, samiskt självbestämmande och samiskt beslutanderätt i Sameland. Men, de svischar inte över ämnena. Intressant är att de verkligen går in på djupet i varje fråga. Koppla upp dig till ”SuperSápmi” här!

Samepolitisk Blogg
Ny samepolitisk trend?

Frågan är om podden ”SuperSápmi” kommer att starta en ny trend med samepolitiska poddar? Antalet lyssnare till SuperSápmi har nämligen slagit alla rekord!

 

 

Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg

Politik är alldeles för viktigt för att läggas i händerna på politiker

Özz Nûjen

 

”Politics is the art of looking for trouble, finding it whether it exists or not, diagnosing it incorrectly, and applying the wrong remedy.”

Ernest Benn

 

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan