Jur.kand. Lars-Nila Lasko

Regeringen storsatsar nu på minoritetsspråken i Sverige med 16 miljoner kronor näst år 2018 och med 20 miljoner kronor från och med år 2019. Men regeringens språkpolitik är diskriminerande för det samisk språket!

Samepolitisk Blogg
Ny lagstiftning som skapade Samiska förvaltningsområden

Den 1:a januari 2010 tillkom Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Lagen innebär att språk och kultur för Sveriges 5 nationella minoriteter skall främjas.

Inom ett förvaltningsområde ska språk och kultur särskilt främjas, samt en nationell minoritet skall ges lokalt inflytande i en kommun genom samråd.

Samepolitisk Blogg
Vad är ett Samiska förvaltningsområde

Inom ett förvaltningsområdet får enskilda rätt att använda samiska i kontakter med myndigheter och rätt till förskola och äldreomsorg på sitt modersmål. Det finns även förvaltningsområden för finska och meänkieli (tornedalsfinska).

Samepolitisk Blogg
Samiska förvaltningsområden i dag

Följande kommuner har ansökt och blivit beviljade att vara samiska förvaltningskommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Åre, Älvdalen och Östersunds kommun.

Samepolitisk Blogg
Tornedalsfinska förvaltningsområden (meänkieli)

Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå kommun.

Samepolitisk Blogg
Finska förvaltningsområden

Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Gällivare, Hallstahammar, Haninge, Haparanda, Huddinge, Håbo, Kiruna, Köping, Pajala, Sigtuna, Solna, Stockholm, Surahammar, Södertälje, Tierp, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Västerås, Älvkarleby, Österåker, Östhammar och Övertorneå. Den första februari 2011 upptogs Göteborg, Hofors, Kalix, Skinnskatteberg, Sundbyberg och Umeå kommun.

 

Samepolitisk Blogg
Hur tillkommer en samisk förvaltningskommun

En kommun som är intresserad att bli samisk ansöker hos regeringskansliet om att få ingå i förvaltningsområdet och om det beviljas får kommunen ett statsbidrag som baseras på antalet invånare i kommunen. Ansökningstiden går ut 1 april varje år.
 

Samepolitisk Blogg
Ytterligare Samiska förvaltningsområden stoppades av 2015

Hösten 2015 stoppade den socialdemokratiska regeringen möjligheter för ytterligare kommuner att ansöka om att bli samiska förvaltningskommuner. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke motiverade regeringsbeslutet med att Lagen om nationella minoriteter skulle ses över eftersom kommuner inte levde upp till lagens krav.

Samepolitisk Blogg
2018 öppnas åter igen möjligheter till samiska förvaltningsområden

Översyn eller lagändring har inte gjorts. Men, nu öppnas åter igen möjligheter för kommuner att bli ett samiskt förvaltningsområde.

Regeringen storsatsar nu på ett ökat anslag för minoritetsspråken genom att avsätta statlig ersättning till förvaltningsområden för nationella minoritetsspråk med 16 miljoner kronor 2018 och med 20 miljoner kronor från 2019.

Flera kommuner har också ansökt och kommer att ingå i det samiska förvaltningsområdet. Nu senast har den styrande alliansen,  S, MP, V och FI, i Stockholm beslutat att framlägga förslag om att bli samisk förvaltningskommun. Beslut tas av Stockholms fullmäktige i november 2018.

Samepolitisk Blogg
 Varför ändrade sig regeringen?

Under 3 år har utveckling av det samiska förvaltningsområdet stoppats av den socialdemokratiska regeringen. Översyn eller lagändring av språklagen har inte gjorts som utlovats.

Varför öppnar nu regeringen åter igen möjligheter för nya kommuner att ansöka om att ingå i det samiska förvaltningsområdet?

Anledningen är att regeringen fått pengar över. Regeringen räknade fel på 34 miljarder i budgeten som nu blivit över. Regeringens räknefel är världens största beräkningsmiss i en statsbudget. Kostnader blev helt enkelt för lite för sjukersättningar, traineejobb, föräldrapenning och mycket mer som gjorde att det har blivit 34 miljarder över.

Samepolitisk Blogg
Blir det samiska förvaltningsområdet större?

Ja, Luleå kommun har ansökt att bli samisk förvaltningskommun och blir det sannolikt.

Men, ansökan för Örnsköldsvik, Åsele, Sundsvall och Vindelns kommuner att få bli samisk förvaltningskommun har kommit in för sent, dvs efter ansökningstidens utgång den 1:a april 2017. De kan tidigast bli samiska förvaltningskommuner 2019 om inte regeringen godkänner de försenade ansökningarna.

Samepolitisk Blogg
Blir det mer pengar nu till insatser för samiska språket?

Nej, det blir inga större belopp till nuvarande samiskt förvaltningsområde. Anledningen är att insatser för det finska språket i Sverige tar det mesta av pengarna. Detta i sin tur beror på en orättvis fördelning mellan de nationella minoritetsspråken.

Samepolitisk Blogg
Varför blir det inga mer pengar till samiska språket?

Anledningen till att blir det inga mer pengar till samiska språket beror på att regeringen fördelar pengar till kommuner, i ett språkligt förvaltningsområde, efter antalet kommuninnevånare.

Regeringen har bestämt att grundbelopp är 660 000 kr per år.

Kommuner med mindre än 50 000 invånare får 1 grundbelopp.

Kommuner med upp till 80 000 invånare får 1,5 grundbelopp

Kommuner med upp till 100 000 invånare får 2 grundbelopp

Kommuner med upp till 400 000 invånare får 3 grundbelopp

Kommuner med 400 000 invånare eller fler får 4 grundbelopp

Kommuner som ingår i fler än ett förvaltningsområde får ett tillägg på 500 000 kronor.

 

Alla ”samiska” kommuner finns i Norrlands inland och är små kommuner. Därmed får kommuner i det samiska förvaltningsområdet ett avsevärt mindre bidrag. Det gör att ett minoritetsspråk som finns i en kommun med många innevånare får ett avsevärt större bidrag. Det har ingenting med antalet som talar minoritetsspråket.

I tillägg finns statsbidraget till landsting/regioner på 250 000 kronor.

Samepolitisk Blogg
Malmö kommun kan få mer till samisk språksatsning än Kiruna kommun

Om exempelvis Malmö kommun med 10 samisktalande blir samisk förvaltningskommun så får Malmö kommun 2 640 000 kr medan Kiruna kommun med mer än 1000 samisktalande får 660 000 kr per år.

Samepolitisk Blogg
Regeringens språkpolitik är orättvis

Det minoritetsspråk som tjänar mest på regeringens språkpolitik är finskan. Finska språket finns i storstäderna och erhåller därför flera miljoner mer än insatser för samiskan. Frågan är vad kommer nya styrelsen att agera? Förra styrelsen med Sametingspartiet Jakt- och Fiskesamerna gjorde ingenting.

Om du vill veta mer om språkinsatser för minoritetsspråk se Förordningen (2009:1299) om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

 

Samepolitisk Blogg

Lars-Nila Lasko

”Politicians are the same all over. They promise to build a bridge even where there is no river. ~Nikita Khrushchov, Sovjetunionens statschef”

 

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan