Jur.kand. Lars-Nila Lasko

Hösten 2015 stoppade regeringen möjligheter att öka det samiskspråkliga förvaltningsområdet. Regeringen helomvänder nu och storsatsar på ett ökat anslag för för nationella minoritetsspråk med 16 miljoner kronor 2018 och med 20 miljoner kronor från 2019. Hur kommer sig att regeringen nu helomvänder och vilken betydelse får det för samiska språket?

Samepolitisk Blogg
Ny lagstiftning som skapade Samiska förvaltningsområden

Den 1:a januari 2010 tillkom Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Lagen innebär att Sveriges 5 nationella minoriteter skall främjas.

Inom ett förvaltningsområde ska språk och kultur särskilt främjas, samt en nationell minoritet skall ges lokalt inflytande i en kommun genom samråd.

Samepolitisk Blogg
Vad är ett Samiska förvaltningsområde

Inom ett förvaltningsområdet får enskilda rätt att använda samiska i kontakter med myndigheter och rätt till förskola och äldreomsorg på sitt modersmål. Det finns även förvaltningsområden för finska och meänkieli (tornedalsfinska).

En kommun kan ansöka och ingå i ett språkligt förvaltningsområde. För detta får kommunen full kompensation och ersättning från staten. Ersättningen baseras på antalet innevånare i en kommun.

 

Samepolitisk Blogg
Samiska förvaltningsområden i dag

Följande kommuner har ansökt och blivit beviljade att vara samiska förvaltningskommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Åre, Älvdalen och Östersunds kommun.

Samepolitisk Blogg
Tornedalsfinska förvaltningsområden (meänkieli)

Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå kommun.

Samepolitisk Blogg
Finska förvaltningsområden

Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Gällivare, Hallstahammar, Haninge, Haparanda, Huddinge, Håbo, Kiruna, Köping, Pajala, Sigtuna, Solna, Stockholm, Surahammar, Södertälje, Tierp, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Västerås, Älvkarleby, Österåker, Östhammar och Övertorneå. Den första februari 2011 upptogs Göteborg, Hofors, Kalix, Skinnskatteberg, Sundbyberg och Umeå kommun.

 

Samepolitisk Blogg
Hur tillkommer en samisk förvaltningskommun

En kommun som är intresserad att bli samisk ansöker hos regeringskansliet om att få ingå i förvaltningsområdet och om det beviljas får kommunen ett statsbidrag som baseras på antalet invånare i kommunen. Ansökningstiden går ut 1 april varje år.
 

Samepolitisk Blogg
Ytterligare Samiska förvaltningsområden stoppades av 2015

Hösten 2015 stoppade regeringen möjligheter för ytterligare kommuner att ansöka om att bli samiska förvaltningskommuner. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke motiverade regeringsbeslutet med att Lagen om nationella minoriteter skulle ses över eftersom kommuner inte levde upp till lagens krav.

Samepolitisk Blogg
2018 öppnas åter igen möjligheter till samiska förvaltningsområden

Översyn eller lagändring har inte gjorts. Men, nu öppnas åter igen möjligheter för kommuner att bli ett samiskt förvaltningsområde.

Regeringen storsatsar nu på ett ökat anslag för minoritetsspråken genom att avsätta statlig ersättning till förvaltningsområden för nationella minoritetsspråk med 16 miljoner kronor 2018 och med 20 miljoner kronor från 2019.

Flera kommuner har också ansökt och kommer att ingå i det samiska förvaltningsområdet.

Samepolitisk Blogg
Varför ändrade sig regeringen?

Under 3 år har utveckling av det samiska förvaltningsområdet stoppats av regeringen. Översyn eller lagändring av språklagen har inte gjorts som utlovats.

Varför öppnar nu regeringen åter igen möjligheter för nya kommuner att ansöka om att ingå i det samiska förvaltningsområdet?

Anledningen är att regeringen fått pengar över. Regeringen räknade fel på 34 miljarder i budgeten som nu blivit över. Regeringens räknefel är världens största beräkningsmiss i en statsbudget. Kostnader blev helt enkelt för lite för sjukersättningar, traineejobb, föräldrapenning och mycket mer som gjorde att det har blivit 34 miljarder över.

Samepolitisk Blogg
Blir det mer pengar nu till insatser för samiska språket?

Nej, det blir inga större belopp till nuvarande samiskt förvaltningsområde. Anledningen är att insatser för det finska språket i Sverige tar det mesta av pengarna. Detta i sin tur beror på en orättvis fördelning mellan de nationella mioritetsspråken.

Samepolitisk Blogg
Blir det samiska förvaltningsområdet större?

Ja, Luleå kommun har ansökt att bli samisk förvaltningskommun och blir det sannolikt.

Men, ansökan för Örnsköldsvik, Åsele, Sundsvall och Vindelns kommuner att få bli samisk förvaltningskommun har kommit in för sent, dvs efter ansökningstidens utgång den 1:a april 2017. De kan tidigast bli samiska förvaltningskommuner 2019 om det finns pengar över. Vi får således hoppas på att regeringen gör en ytterligare beräkningsmiss (eller bortser från ansökningstider. I så fall kan det bli 2018?)!

Blogg om Samepolitik

Lars-Nila Lasko

”Samepolitik är vilja att förändra det samiska samhället och förändringar är bra – Bara den går i rätt riktning!”

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan