Jur.kand. Lars-Nila Lasko

Hösten 2015 stoppade regeringen möjligheter att öka Umesamiska- och Sydsamiska förvaltningsområdet. Regeringen helomvänder nu och storsatsar på minoritetsspråken i Sverige med 16 miljoner kronor 2018 och med 20 miljoner kronor från 2019. Det kan få stora positiva effekter för Umesamiskan och Sydsamiskan redan nästa år – Kanske?

Allt beror på om regeringen kommer att godkänna försenade ansökningar! I annat fall mångdubblas Umesamiska- och Sydsamiska förvaltningsområdet den 1:a januari år 2019.

Samepolitisk Blogg

Ny lagstiftning som skapade Samiska förvaltningsområden

Den 1:a januari 2010 tillkom Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Lagen innebär att språk och kultur för Sveriges 5 nationella minoriteter skall främjas.

Inom ett förvaltningsområde ska språk och kultur särskilt främjas, samt en nationell minoritet skall ges lokalt inflytande i en kommun genom samråd.

Samepolitisk Blogg

Vad är ett Samiska förvaltningsområde

Inom ett förvaltningsområdet får enskilda rätt att använda samiska i kontakter med myndigheter och rätt till förskola och äldreomsorg på sitt modersmål. Det finns även förvaltningsområden för finska och meänkieli (tornedalsfinska).

 

Samepolitisk Blogg

Samiska förvaltningsområden i dag

Följande kommuner har ansökt och blivit beviljade att vara samiska förvaltningskommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Åre, Älvdalen och Östersunds kommun.

Samepolitisk Blogg

Tornedalsfinska förvaltningsområden (meänkieli)

Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå kommun.

Samepolitisk Blogg

Finska förvaltningsområden

Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Gällivare, Hallstahammar, Haninge, Haparanda, Huddinge, Håbo, Kiruna, Köping, Pajala, Sigtuna, Solna, Stockholm, Surahammar, Södertälje, Tierp, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Västerås, Älvkarleby, Österåker, Östhammar och Övertorneå. Den första februari 2011 upptogs Göteborg, Hofors, Kalix, Skinnskatteberg, Sundbyberg och Umeå kommun.

 

Samepolitisk Blogg

Hur tillkommer en samisk förvaltningskommun

En kommun som är intresserad att bli samisk ansöker hos regeringskansliet om att få ingå i förvaltningsområdet och om det beviljas får kommunen ett statsbidrag som baseras på antalet invånare i kommunen. Ansökningstiden går ut 1 april varje år.
 

Samepolitisk Blogg

Ytterligare Samiska förvaltningsområden stoppades av 2015

Hösten 2015 stoppade regeringen möjligheter för ytterligare kommuner att ansöka om att bli samiska förvaltningskommuner. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke motiverade regeringsbeslutet med att Lagen om nationella minoriteter skulle ses över eftersom kommuner inte levde upp till lagens krav. Någon sådan översyn gjordes inte över lagen och inte heller gjordes något för språklagens efterlevnad.

Samepolitisk Blogg

2018 öppnas åter igen möjligheter till samiska förvaltningsområden

Översyn eller lagändring har inte gjorts. Men, nu öppnas åter igen möjligheter för kommuner att bli ett samiskt förvaltningsområde.

Regeringen storsatsar nu på ett ökat anslag för minoritetsspråken genom att avsätta statlig ersättning till förvaltningsområden för nationella minoritetsspråk med 16 miljoner kronor 2018 och med 20 miljoner kronor från 2019.

Flera kommuner har också ansökt och kommer att ingå i det samiska förvaltningsområdet.

Samepolitisk Blogg

 Varför ändrade sig regeringen?

Under 3 år har utveckling av det samiska förvaltningsområdet stoppats regeringen. Översyn eller lagändring av språklagen har inte gjorts som utlovats.

Varför öppnar nu regeringen åter igen möjligheter för nya kommuner att ansöka om att ingå i det samiska förvaltningsområdet?

Anledningen är att regeringen fått pengar över. Regeringen räknade fel på 34 miljarder i budgeten som nu blivit över. Regeringens räknefel är världens största beräkningsmiss i en statsbudget. Kostnader blev helt enkelt för lite för sjukersättningar, traineejobb, föräldrapenning och mycket mer som gjorde att det har blivit 34 miljarder över.

Samepolitisk Blogg

Blir det mer pengar nu till insatser för samiska språket?

Nej, det blir inga större belopp till nuvarande samiskt förvaltningsområde. Anledningen är att insatser för det finska språket i Sverige tar det mesta av pengarna. Detta i sin tur beror på en orättvis fördelning mellan de nationella mioritetsspråken.

Samepolitisk Blogg

Blir det samiska förvaltningsområdet större?

Ja, Luleå kommun har ansökt att bli samisk förvaltningskommun och blir det sannolikt godkänd.

Men, ansökan för Örnsköldsvik, Åsele, Sundsvall och Vindelns kommuner att få bli samisk förvaltningskommun har kommit in för sent, dvs efter ansökningstidens utgång den 1:a april 2017. De kan tidigast bli samiska förvaltningskommuner 2019 om inte regeringen godkänner de försenade ansökningarna.

För Umesamiskans och Sydsamiskans del ökar kraftigt det språkliga förvaltningsområdet – Ändera 2018 eller 2019!

Samepolitisk Blogg

 

Lars-Nila Lasko

”Samepolitik är vilja att förändra det samiska samhället och förändringar är bra – Bara den går i rätt riktning!”

Lars-Nila Lasko

Här kan du läsa mer om Lars-Nila Lasko

Samisk Historieblogg av Lars-Nila Lasko

Saami History blog in English by Lars-Nila Lasko

Samepolitisk Blogg av Lars-Nila Lasko

Chefsblogg av Lars-Nila Lasko

Guhkkin davvin Dávggáid vuolde sabmá suolggai Sámieanan